"Hoe maak ik mijn Voetbal Academie succesvol en winstgevend."


De trainer en de opleiding van de toekomst.

Jeugd opleiding 2034 

Door: Edmond Claus

 Hele artikel uit de VT 200 jubileum special is te zien via deze link. Voetbaltrainer 200

Edmond werkt sinds oktober 2011 voor de Chinese voetbal bond (CFA).  In die periode heeft hij verschillende projecten ondersteunt en tot eind vorig jaar bij het Nationale onder 19 team als assistent trainer gefunctioneerd .  Op dit moment is hij adviseur en expert  voor het elite jeugdvoetbal programma in China. Daarnaast assisteert hij Jan Olde Riekerink bij het coachen en trainen van de nieuwe onder 16 en onder 19 Nationale teams. Voordat Edmond naar China vertrok werkte hij  15 jaar als jeugdtrainer,  keepertrainer en assistent hoofd opleiding  binnen de jeugdopleiding van  AFC Ajax.  Als hoofdopleiding werkte hij zes jaar namens  AFC Ajax voor Ajax Cape Town en HFC Haarlem.

“Mijn verwachting is dat er tot 2034 grote veranderingen binnen het mondiale opleiden van jeugdvoetballers zullen  plaats vinden .  Ik zal mijn gedachten hierover met jullie delen.  Ik zal afsluiten wat mijn verwachtingen zullen zijn m.b.t.  de ontwikkeling van het Chinese jeugdvoetbal richting 2034.”

 

Regelgeving 2034

“De verwachte veranderingen zullen worden ingeleid door verscherpte regelgeving en het steeds verder doorgevoerde certificering systemen. Met name de regels als “Financial Fair Play” en  “Home Grown players”  zullen de ontwikkelingen en de financiële input in de jeugdopleidingen verder stimuleren.  Een negatieve ontwikkeling voor de opleidingen is de mogelijke afschaffing van het transfersysteem. Dit zal clubs minder stimuleren om zelf op te leiden. Een certificering systeem gekoppeld aan licentievoorwaarden zal hiervoor een oplossing bieden. Ik verwacht dat veel voetbalbonden hier in de toekomst mee zullen gaan werken. De invloed van zaakwaarnemers zal nog meer toenemen en makelaars zullen zich steeds jonger  aan spelers binden. Verder verwacht ik door de steeds betere verbindingen binnen- en tussen landen,  de jeugd competities op top nivo mondialer zullen zijn.  Denk daarbij aan de huidige Next Generation of Youth Champions Leauque.

Inhoud opleiding 2034

Voetbal zal ook in 2034 mondiaal de grootste sport zijn. Doordat de financiële mogelijkheden in het westen niet meer onbegrensd blijken te zijn zal er meer aandacht komen te liggen op een combinatie van slim aan en verkoop beleid en zelf opleiden. Het concept waar Ajax Amsterdam al jaren zeer succesvol mee is. In Nederland schat ik in dat  er steeds meer in RJO´s zal worden opgeleid en er steeds minder clubs met een eigen opleiding zullen bestaan.  Mijn verwachting is dat er op het gebied van opleiden steeds meer nadruk komt te liggen op specialisme en dat daar ook de coaching staf van voetbal opleidingen op wordt ingericht. Om specialistischer te kunnen trainen zal er meer en effectiever getraind gaan worden. Uiteindelijk blijft voetbal een teamsport en zal de (team)tactische benadering van het voetbal gehanteerd moeten blijven.  Het voetbalspel zal in basis niet veranderen. Uiteindelijk blijft het in het voetbal  altijd om dezelfde principes gaan;  bal, tijd en ruimte. Deze principes toegepast in voetbal levert de zogenaamde basis voetbal wetmatigheden op. Voorbeelden hiervan zijn; spelers zijn altijd in beweging, bal heeft een boodschap, tempo van het spel wordt bepaald door de beweging rond de bal etc. etc. Dit zal niet veranderen.

Innovaties en technologie zullen een grote vlucht nemen binnen de opleidingen. Het bedrijfsleven zal steeds vaker een combinatie aangaan met jeugdopleidingen en universiteiten. Hierdoor kunnen research, testen, ontwikkeling en productie elkaar versterken. M.n. op het gebied van data analyse, beweging analyse, talentherkenning en fysieke training  is er al veel voor handen en in ontwikkeling. De huidige voetbal video spelletjes zijn daarvan de voorlopers. Helaas durft of kan, de toch wel  conservatief te noemen voetbal wereld, al deze kennis en mogelijkheden nog niet overal toepassen.

In 2034 mag je aannemen dat er m.n. op het gebied van tactische keuzes maken,  getraind kan worden in simulatoren of via Ipad achtige apparaten. Aangezien spelers, zeker bij afschaffing van het transfer systeem, steeds jonger al op top niveau moeten kunnen acteren wordt de fysieke en tactische ontwikkeling steeds relevanter en zal de voetbal wereld genoodzaakt zijn  om op bovenstaande terreinen progressie te boeken. Talentherkenning zal daarbij de grootse impact hebben op de opleidingen, de visie op scouten en de infra structuur van competitief voetballen.

Het kind dat voetbalt zal ook veranderen in de komende 20 jaar. Vroeger wijs, sneller volwassen, mondiger en zelfstandiger. Dit vraagt om een aanpassing van het coach gedrag en de inhoud van de coachopleiding van de toekomst.


Categorieen