"Hoe maak ik mijn Voetbal Academie succesvol en winstgevend."


De toekomst van het Chinese voetbal

De toekomst van het Chinese voetbal.

Door Edmond Claus

Voor het lezen van dit artikel online ga naar de website van de voetbaltrainer.

De situatie in het Chinese jeugdvoetbal is er een die zowel zorgen baart alswel een enorme potentie heeft. De resultaten van de Nationale teams vallen al jaren tegen. Voor de Chinezen  is dit een doorn in het oog. De huidige president is een grote fan van voetbal en de verwachting is dat China werk zal gaan maken van de voetbalontwikkeling in het land. Japan en Zuid Korea zijn voorbeelden van Aziatische landen die hebben ingezet op een brede voetbalontwikkeling als basis voor het succes van de nationale (jeugd) teams. Het wordt China steeds duidelijker dat korte termijn politiek in voetbal niet zal leiden tot het gewenste succes en er dus aan de basis van de piramide gebouwd moet worden. De mogelijkheden om succesvol te zijn zijn er. Geld en mensen zijn er in overvloed, kennis kan worden ingekocht en voetbal is qua populariteit kijk sport  nummer 1. Een gedeelte van het  probleem waarom het Chinese voetbal nog niet succesvol is, ligt op het gebied van de een kind politiek, de visie op opleiden, de studiedruk, het politieke systeem en de opvoeding van kinderen. Het andere gedeelte van het probleem ligt op voetbalgebied. Er zijn weinig velden beschikbaar om te voetballen. De grootte van het land maakt het moeilijk organiseren, de gebrekkige voetbal infrastructuur die daaruit voortvloeit en het gemis aan continuïteit in het management van de voetbalbond zijn onderdeel van het probleem.  Dit resulteert erin dat er maar weinig voetbal spelers zijn en China zoekende is naar zijn identiteit als voetballand.

Op korte termijn verwacht ik met de huidige leiding in de Chinese voetbal bond  en de richting die de Chinese politiek gekozen heeft dat er op voetbal gebied stappen gemaakt gaan worden. De opleiding wordt belangrijk gemaakt . Het zal zeker nog een aantal jaren duren voor deze nieuwe politiek zijn vruchten zal afwerpen. Het grassroot programma waarbij de kinderen op school  i.p.v. 4x gymnastiek per week, 2x voetbaltraining en 2x gymnastiek krijgen,  brengt op dit moment al meer dan 6 miljoen kinderen in aanraking met deze sport.  Dit aantal zal op korte termijn nog sterk gaan stijgen. Met de juiste know how, verbeterde voetbal infrastructuur, certificering licentie systeem combinatie en een beter besef van club eigenaren wat opleiden op kan leveren, verwacht ik dat China zich in 2034 zal melden in  in de top 20 van de Fifa ranking.

Om de wens van China, winst van de worldcup binnen 20 jaar, te realiseren moet er nog een hoop gebeuren . Wat ik in China ondertussen wel heb geleerd, dat hier werkelijk alles mogelijk is wanneer  “de keizer”  (lees de politiek) de opdracht geeft om als natie echt de schouders ergens  onder te zetten.  Dus wie weet………………


Categorieen